Pomodoro Tekniği ile Daha Verimli Çalışabilirsiniz!

16-11-2021
Blog Pomodoro Tekniği ile Daha Verimli Çalışabilirsiniz...

Pomodoro Tekniği Nedir? 

Pomodoro Tekniği, 1980 senesinde Francesco Cirillo isimli bir üniversite öğrencisi tarafından geliştirilen bir çalışma yöntemidir. Amacı, derslerine daha iyi yoğunlaşabilmek ve ödevlerini zamanında bitirebilmektir.

Bu tekniğin ortaya çıkışı, uzun süreli çalışmalarından yeterli verimin alınamaması sonucunda, sürenin nasıl daha verimli kullanılabileceği üzerine odaklanmakla başlamıştır. Cirillo domates şeklinde bir mutfak sayacı kullanarak 10 dakikalık periyotlarla çalışmalarına odaklanmayı denemiş ve bunun işe yaradığını gözlemlemiştir. Bu sayede sıkılmadan daha verimli çalışabildiğini ve ödevlerini vaktinde bitirebildiğini fark eden Cirillo,  Pomodoro Tekniği hakkında 10 sayfalık bir kitap yazmaya karar vermiştir.

Francesco Cirillo’nun bu keşfi, geçmişten günümüze başarılı bir şekilde uygulanarak, pek çok çalışmada verim elde edilmesini sağlamıştır. Siz de bu tekniği kullanarak çalışmalarınızı daha verimli bir hale getirebilirsiniz.


Pomodoro Tekniğinin Amacı Nedir?

Bu tekniğe ismini vere Pomodoro, İtalyanca’da domates anlamına gelmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz üzere, Cirillo’nun kullandığı domates biçimindeki sayaç, bu tekniğin çıkış noktasını oluşturmaktadır. 

Pomodoro Tekniği, 25 dakika süren yoğun çalışma ertesinde, 5-10 dakikalık aralar verilerek uygulanmaktadır. 25 dakika yoğun çalışma üzerine verilen 5 dakikalık aralar, maksimum 4 kez tekrar edilerek verimli bir çalışma elde edilmesi hedeflenir.

 

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

1. Önceliğiniz olan konuyu belirleyin. Unutmayın ki, planlanan süre boyunca aynı konuya odaklanmalısınız!

2. Zaman sayacınızı 25 dakika olacak şekilde ayarlayın.

3. Tebrikler! 25 dakika sonunda ilk Pomodoro periyodunuzu tamamladınız. Şimdi 5 dakika mola verebilirsiniz.

Pomodoro Tekniği genellikle 4 periyot halinde tamamlanmaktadır. Eğer çalışmanız 4 periyottan uzun sürecekse, çalışma süresini daha kısa tutmayı deneyebilirsiniz. 4 periyot tamamlandıktan sonra 20-25 dakikalık uzun bir ara vermeniz faydalı olacaktır.

Pomodoro Tekniğini uyguladığınız esnada dikkatinizi dağıtacak; cep telefonu, televizyon vb. herhangi bir eşyanızı yanınızda bulundurmamanız, tüm odağınızı çalışmanız üzerinde toplamanız önemlidir. Bu şekilde çalışma sisteminiz daha sistemli ve verimli olacaktır.

Pomodoro Tekniği Faydaları Nelerdir?

 Yukarıda da belirttiğimiz üzere Pomodoro Tekniği uygulanması oldukça basit bir yöntemdir. Peki ne işe yarar?

Odaklanmanızı Artırır

Çevresel faktörler çalışma esnasında konsantrasyonumuzu önemli ölçüde bozan etmenlerdendir. Çalan bir telefon, e-posta bildirimleri, televizyonda çıkan bir reklam dikkatimizi her an dağıtabilmektedir. Pomodoro Tekniğini doğru bir şekilde uygulamanız tüm bunların önüne geçecek ve çalışma verimliliğini önemli ölçüde artıracaktır.

Motivasyonunuzu Artırır

Pomodoro Tekniğini uygulama kararı aldığınız anda, başarı sağlamak üzere atmış olduğunuz adım, sizi daha çok motive edecek ve amacınıza ulaşmanızda yardımcı olacaktır.

Başarının Sürekliliğini Sağlar

Kullanmış olduğumuz bu teknik, motivasyonumuz düşük olduğunda veya zorlu bir görevle karşılaştığımızda dahi, başlamış olduğumuz çalışmayı başarıyla sürdürmemizi sağlar. Pomodoro Tekniğinde kullandığımız zaman sayacının devamlı çalışma hali, zihinsel faaliyetlerinizin artmasına ve çalışma zamanınız süresince odaklanmanıza yardımcı olur.

Ertelemenin Önüne Geçer

Gündelik hayatta yeni bir çalışmaya veya işe başlarken dikkatinizi toplamak her zaman kolay olmayabilir. Bu durumda seçeceğiniz erteleme tercihi, işlerinizin aksamasına ve zaman kaybına neden olur. Pomodoro Tekniğinin periyodik çalışma sistemi, odaklanmanız gereken konuya daha çabuk konsantre olmanızı sağlayarak bu gibi aksaklıkların önüne geçer.

Zamandan Kazanmanızı Sağlar

İşlerinizi planlamak her zaman kolay olmayabilir. Pomodoro Tekniği, sizi programlı çalışmaya teşvik ederek, planlarınızı hayata kolayca geçirmenizde önemli bir rol oynar. Bu sayede zamanınızı daha verimli kullanabilirsiniz.

Farklı Bakış Açıları Kazandırır

Pomodoro Tekniği, uygulama yöntemi bakımından herkesin kolayca uyum sağlayabileceği bir çalışma yöntemidir. Bu teknik, üstlenmiş olduğunuz çalışmaları konu bakımından daha küçük parçalara ayrıştırarak, üretken bir bakış açısı yakalamanıza destek olur.


Siz de kısa periyotlar halinde uyguladığımız bu tekniği alışkanlık haline getirdiğinizde, çalışma rutinlerinizde yaşadığınız odak problemlerinin ortadan kalktığını ve hedeflerinize günden güne daha da yaklaştığınızı fark edeceksiniz.